pátek 20. července 2012

Len II. - zpracování lnu dle Orbis Pictus

V roce 1623 Jan Amos Komenský sepsal učebnici, která obsahuje popis v té době obecně známých prvků a činností. Její nadčasovost lze vysledovat i ve vydání mnoha přizpůsobených verzích z následujících staletí. Je nutné podotknout, že každá verze obsahuje přepis do jazyka používaného v daných letech.

Některé verze knihy lze nalézt i volně přístupne např. na Google Books: Orbis Pictus (1777) - (latinsky a anglicky) a Orbis Pictus (1833) (latina, polština, němčina, francouzština a čeština) .

Letos vyšel Orbis Pictus (2012), jednak tištěnou, jednak elektronickou formou, pod taktovkou nakladatelství Machart. Tato verze obsahuje překlady v jazycích: latinském, českém, německém, anglickém a ruském.

Z ní si zde vypůjčím český přepis:
Len a konopí ve vodě močené a zase usušené1 se třou dřevěnou trdlicí2, při čemž odpadává pazdeří3; pakse češou železnými vochlemi4, a tak se odlučuje koudel5.
Čistý len váže přadlena7 na kužel6 tak, že levou rukou vytahuje nit8, pravou12 točí kolovrátkem9 nebo vřetenem10, na kterém je přeslen11. Niti se navíjejí na cívku13, z ní se motají na motovidlo14, z toho se pak navíjejí klubka15 nebo dělají přadénka16.

Žádné komentáře:

Okomentovat